Panenské oleje

Panenské oleje jsou oleje lisované za studena (do 40°C), mechanicky a z prvního lisování. Jsou ideální pro studenou kuchyni (k dochucování pokrmů, salátů, pečiva), některé se úspěšně používají i na vaření a smažení.

Mají široké využití v kosmetice, jak samotné, tak v různých přípravcích - krémech, mýdlech, vlasových přípravcích.

Nejdůležitější využití panenských olejů je však pro jejich blahodárné účinky na naše zdraví. Užívají se buď vnitřně nebo vně. Druhů rostlin, z jejichž semen, případně plodů, nebo v menší míře listů a větví, se oleje lisují, je nepřeberné množství. A stejně tak je mnoho účinků, které mají.

Proč se lisuje drahý olej, když si mohu uvařit levný bylinný čaj?

Je třeba si uvědomit, že každá část rostliny může obsahovat trochu jiné látky nebo jiný poměr těchto látek. Proto olej lisovaný ze semen jedné rostliny může mít poněkud jiné účinky než čaj uvařený z jejich listů. Také přijetí účinných látek tělesným aparátem je jiné u čaje, oleje nebo třeba celého semínka. Proto nelze zaměňovat účinek oleje a čaje, byť by byl ze stejné rostliny. Každý člověk je také jiný a vnímavý na něco jiného.

Příroda naštěstí myslela na vše :-)