Tea Tree olej

Tea tree oil je čirý až velmi světle zlatý esenciální olej čerstvé kafrové vůně. Získává se z listů kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia), jehož domovinou je severovýchodní pobřeží státu Nový Jižní Wales v Austrálii. Olej má vynikající vlastnosti pro použití v medicíně (včetně antiseptických a antimykotických účinků) a zřejmě také výborné kosmetické vlastnosti. Tea tree oil se obvykle používá zředěný, protože na čistý olej se často objevují nežádoucí reakce (i když podráždění mohou vyvolat i nižší koncentrace).

Tea tree oil by neměl být zaměňován s čajovým olejem (tea oil), sladkým jedlým olejem lisovaným ze semen čajovníku čínského (Camellia sinensis - rostlina, z níž se získává čaj) nebo olejnaté čajové rostliny Camellia oleifera.

Tea tree oil je účinný proti zlatému stafylokoku (Staphylococcus aureus) včetně MRSA. Při používání v desetiprocentní koncentraci nebylo nikdy zjištěno, že by způsoboval rezistenci - ta však byla pozorována při nižších koncentracích.

(zdroj: Wikipedie)


Obecně se Tea Tree olej nejvíce používá na různorodá zánětlivá kožní onemocnění a problémy, dále pak k desinfekci - je antiseptický, k urychlení hojení a snížení bolesti.


Pravidla používání Tea Tree:

Vzhledem k tomu, že se jedná o silný esenciální olej, užíváme jej většinou jako přídavek do jiného nosného oleje nebo vody. Jsou ale i případy, kdy olej použijeme koncentrovaný, to však jen lokálně.

- Na masáže přidáváme několik kapek Tea Tree oleje do nosného media, kterým masírujeme (nejlépe kvalitní panenský olej).
- Na inhalace přidáváme několik kapek do horké až vroucí vody.
- Na koupele přidáváme několik kapek do lázně.
- Na lokální použití (pupínek, drobná poranění, ložisko ekzému) můžeme použít olej koncentrovaný.


POZOR!

! Tea Tree olej může u některých lidí způsobit podráždění nebo jinou negativní reakci. V tomto případě není možné olejíček používat, nebo je tčeba pokusem zjistit, v jaké koncentraci jej dotyčný ještě snese.

! Přirozený pocit pokožky při použití Tea Tree je teplo až pálení, případně mírné zčervenání. Toto všek není alergická reakce, olej pokožku přirozeně prohřívá.

! Tea Tree olej paradoxně vysušuje kůži. Je proto nezbytné po ošetření koncentrátem nebo lázní kůži promazat (nejlépe kvalitním panenským olejem, například olivovým nebo kokosovým). Toto platí zejména u léčby atopického ekzému, který sám o sobě kůži extrémně vysouší a způsobuje její praskání.


Při kterých konkrétních problémech Tea Tree používáme?

Olejíček je výborný při zánětlivých problémech kůže - akné, bradavice, infekce nehtového lůžka, atopický ekzém, lupy a mastné vlasy, opary, afty, koutky, pásový opar, plísně na nohách, kopřivka, vředy v nose, nežity.

Urychluje hojení drobných ran, popálenin a puchýřů, pomáhá hojit a potlačovat bolest nemocných kloubů a svalů, pomáhá léčit modřiny. Desinfikuje rány a štípance po klíšťatech, pomáhá zmírnit svědění po štípnutí hmyzem.

Masírováním bolestivých míst pomáhá při artritidě, revmatu a dně.

Kloktáním a vyplachováním úst si můžeme pomoci při bolestech v krku, kašli, krvácení dásní, zánětech dásní, paradentóze, špatném dechu a laryngitidě. Lze použít také jako ústní voda nebo přídavek zubní pasty, omezíme tím tvorbu zubního povlaku.

Vdechování teplé páry s Tea Tree olejíčkem působí blahodárně při bronchitidě, rýmě, ucpaném nose a dutinách. Můžeme přidat několik kapek do aromalampy a osvěžit a desinfikovat vzduch v celé domácnosti. Usnadníme tak dýchání astmatikům a alergikům.

Uvádí se, že přidáním asi 10 kapek do šamponu pomáhá zbavit se vší. Tea Tree působí antisepticky, při boji se vší je vhodné olejem naředěným ve vodě desinfikovat hřebeny a kartáče.

Na ječné zrno je možné zkusit následující postup: přidejte několik kapek Tea Tree oleje do hrnce s vroucí vodou a nechte na sebe páru působit. Nejlépe, když se přikryjete ručníkem. Je také možné aplikovat teplé obklady přímo na ječné zrno.

Výborné zkušenosti mají ženy při vaginálních infekcích a zánětech vnějších ženských pohlavních orgánů. Je možné přidat pár kapek olejíčku do sedací koupele. Ty více odvážné si zavádějí na prstu pár kapek neředěného Tea Tree přímo do pochvy. Ačkoliv se přímá aplikace na sliznice nedoporučuje, tento druhý způsob je vysoce účinný, nijak nedráždí a nezpůsobuje žádné problémy a hlavně - žena se vyhne aplikaci různých chemických prostředků.
Při tomto způsobu léčby je ale dvojnásob třeba, aby žena měla jistotu, že není na Tea Tree olej alergická nebo přecitlivělá!
Samozřejmě pokud je zánět příliš silný nebo pokud postupuje dále do těla, je třeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Na počínající nebo slabší, běžný zánět je však Tea Tree olej vynikající.


UPOZORNĚNÍ:

! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.