Řepkový olej
- - - Zde je na místě dodat, že se JEDNÁ o olej panenský (čili
nerafinovaný, za studena lisovaný) a samozřejmě ideálně z geneticky
nemodifikované řepky a pěstované bez umělých chemických zásahů - - -
Řepkový olej má obzvláště vysoký podíl
kyseliny olejové a esenciálních mastných kyselin, kyseliny linolové a linoleové.
Kyselina linoleová je nejdůležitějším zástupcem omega-3 mastných kyselin. Podle
některých odborníků se řepkový olej
blíží svými vlastnostmi oleji olivovému, podle jiných jej v některých
parametrech dokonce i předčí (zejména díky vysokému obsahu omega-3
nenasycených mastných kyselin). Nezanedbatelný je obsah vitaminů E, A a K.
Je druhým, nutričně nejhodnotnějším
olejem po oleji olivovém, za ním pak následuje olej slunečnicový a sójový.
Použití:
- posiluje imunitní systém
- brání vzniku alergických reakcí
- předchází vzniku zánětů
- pozitivně ovlivňuje srážlivost krve a snižuje hodnoty krevního tlaku
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, příznivě ovlivňuje hladinu
cholesterolu a průchodnost cév
- jeho užíváním se zlepšuje i kvalita kůže
- význam omega-3 mastných kyselin, které řepkový olej obsahuje ve větším
množství, narůstá u žen v době těhotenství. Za doporučenou denní dávku omega-3
mastných kyselin pro těhotnou ženu považují odborníci alespoň 650 mg. Tyto
nenasycené mastné kyseliny si plod ani novorozenec nedokáží vytvořit, jsou však
nezbytné při tvorbě buněčných stěn, především centrálního nervového systému
(tvorba kvalitních nervových vláken) a oční sliznice. Na potřebné zastoupení
všech složek zdravé výživy je třeba dbát neustále, dostatečné zastoupení
omega-3 mastných kyselin, například v řepkovém nebo rybím oleji, tedy patří i
do jídelníčku starších dětí a dospělých.
V kuchyni:
Lze jej použít při tepelném zpracování
potravin, vhodný je do zeleninových
salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Díky své
neutrální chuti zvýrazňuje aroma ostatních přísad v jídle.
Nehodí se na smažení a pečení.
UPOZORNĚNÍ:
! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů.
! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.
! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.
! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.