Palmový olej

Já jsem vždy používala palmový olej značky Carotino. Další informace jsou tedy o něm.

! Pozor !
  Je rozdíl mezi panenským palmovým olejem z trvale udržitelné produkce a nechvalně známým palmovým tukem (olejem), který nemá blahodárné účinky na naše zdraví a nepochází z trvale udržitelných zdrojů.

Palmový olej Carotino pochází z Malajsie. Není možné ho tak spojovat například s divokým rozvojem plantáží a požáry v Indonésii. Dle vyjádření výrobce je veškerý palmový olej Carotino vyráběn v režimu udržitelnosti. Firma Carotino, jako "vlajková loď" malajsijských výrobců palmového oleje, je zakládajícím členem organizace RSPO (Kulatý stůl za udržitelnost palmového oleje).

Více informací, žel pouze v angličtině, je na webových stránkách výrobce, kde podrobně popisuje svoje výrobní procesy se vztahem k životnímu prostředí: ZDE

Červený olej Carotino je chutná a zdravá alternativa olivového oleje i jiných dalších jedlých olejů, čistě přírodní produkt bez cholesterolu a GMO, který se díky obsahu přírodních jednodruhových nenasycených tuků hodí na vaření, pečení, smažení i k přípravě salátů. Úžasný prospěch červeného palmového oleje a oleje canola pro zdraví člověka je v Evropě relativně neznámý a to i přesto, že jej ve světě používají každý den miliony domácností! Olej z červeného palmového ovoce použitý v oleji Carotino se používá již 5 000 let a to ve více než 130 různých zemích, pochází z ekologicky udržitelných plantáží v Malajsii, kde je pěstován pod přísným ekologickým dozorem. Jeho užíváním přidáte do své stravy celou řadu zdraví prospěšných látek a zároveň se vyhnete řadě potenciálně škodlivých přísad, jako jsou např. hydrogenované tuky. Palmový olej se získává z čerstvého palmového ovoce, a proto by se neměl zaměňovat s palmovým jádrovým olejem, který se extrahuje ze semen palmového ovoce a má tedy odlišné chemické i fyzikální vlastnosti a tedy i použití.


VLASTNOSTI:

- vydatný zdroj vitamínu A (alfa a beta karoteny, 15× bohatším zdrojem karotenu než mrkev a 50× bohatším zdrojem než rajčata) a vitamínu E v přírodní formě tzv. tokotrienolů (tyto látky snižují hladinu cholesterolu, zabraňují arterioskleróze a působí jako účinné antioxidanty)

- zároveň obsahuje lykopen a enzym Q10, který dodává tělu energii a životní sílu

- neobsahuje cholesterol

- má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin s "dlouhým řetězcem" Omega 3 a Omega 6, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví, pro normální růst a regeneraci buněk; tělo si tyto látky nedokáže samo vyrobit a proto je nutné mu jej dodávat ve stravě

- neobsahuje žádná umělá barviva, konzervační látky či přísady, nenajdete v něm hydrogenované tuky, které zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu

- má vysokou kvalitu, stabilní strukturu a tepelnou odolnost díky jedinečnému a vyváženému složení mastných kyselin, kyseliny palmitové a kyseliny olejové

- potravinářským výrobkům dodává dlouhodobou stabilitu, přitažlivý vzhled, neovlivňuje jejich chuť, neváže na sebe negativní pachy

- vyniká schopností zadržovat vodu bez emulgátoru

- je vyráběn bez hydrogeneze, tj. bez trans mastných kyselin

- je lehce stravitelný a příznivě podporuje metabolizmus organizmu


ÚČINKY:

- posiluje zrak

- brání růstu a působí na zpomalování růstu rakovinových buněk

- snižuje vysoký krevní tlak, užíváním palmového oleje se předchází i jeho zvyšování

- zabraňuje arterioskleróze

- působí antikarcinogenně, zabraňuje agregaci krevních destiček, sráženlivosti krve - díky vysokému obsahu tokotrienolů velmi účinně působí proti kornatění tepen a jejich ucpávání (tvorbě trombóz)

- přispívá k zachování zdravého vzhledu pokožky, vlasů, zubů

- ochraňuje srdce a cévy

- posiluje imunitní systém, vydatný antioxidant

- působí preventivně proti mrtvici a srdečním chorobám

- zpomaluje stárnutí

- jedna polévková lžíce palmového oleje denně Vám zabezpečí velkou část přísunu doporučené denní dávky vitamínů A a E


POUŽITÍ V KUCHYNI:

Nespornou výhodou tohoto oleje je, podobně jako u oleje kokosového, že jej lze užít kromě přípravy pokrmů studené kuchyně (saláty, pomazánky, dezerty, sladká jídla, omáčky ...) i k přípravě teplých jídel při smažení, pečení a fritování, neboť tím neztrácí zdraví prospěšné přírodní látky. Díky svému vysokému bodu varu (min 250 °C) se palmový olej nepřepaluje a nedochází tedy k uvolňování nepříjemného zápachu. Charakteristické je pro něj to, že vzhledem ke své typické červeno-oranžové barvě, která je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech, zbarvuje i připravované pokrmy do červena. Při používání oleje Carotino bude mnoho vašich výtvorů mít jemný zlatý nádech a přitažlivější chuť, to vše bez použití umělých přísad nebo barviv.

DALŠÍ INFORMACE:
Palmový olej a jeho užívání má širokou historii, k přípravě jídla se užívá již více než 5000 let. Plod, ze kterého se olej získává, je tmavě červené barvy velikosti velké švestky a roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jedno semeno.

Palmový olej se získává z dužiny plodu obklopující toto semeno. Plody se nejprve spaří, potom rozdrtí a vylisují. Semena se při lisování plodů uvolní a používají se po rozdrcení dále k lisování oleje. Olej ze semen se označuje jako palmojádrový. Palma olejná představuje nejproduktivnější olejnatou rostlinu, produkující až 5 tun oleje na hektar (řepka olejná jen 1,2 tuny).

Firma CAROTINO z Malajsie je jedinou firmou na světě, která červený palmový olej komerčně vyrábí tímto šetrným postupem. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. Od poloviny 20. století se palma olejná ve velkém množství pěstuje především v Malajsii a Indonésii.

UPOZORNĚNÍ:

! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů, se kterými jsem v kontaktu (včetně mě samotné).

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.

Kopírování textů těchto stránek není dovoleno.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky