Nimba v kosmetice

Nimba, neem nebo zederach indický, je strom rostoucí v Indii a jehož léčivé účinky jsou známy tisíce let. Samotná rostlina odolává proti široké škále nemocí a hmyzu a je přírodním antibiotikem. Dlouholeté studie prokázaly, že v nimbě se skrývá pře 140 zdraví prospěšných látek.

Nimba bývá označována za přírodní antobiotikum a všelék.


LÉČIVÉ ÚČINKY NIMBY PŘI VNĚJŠÍM POUŽITÍ:

Vědecké testy prokázaly příznivé účinky nimby na tvorbu melaninu, jehož správný poměr v organismu zabraňuje tvorbě bílých fleků na pokožce.

Přídavek nimby v kosmetice ústní hygieny pomáhá proti tvorbě zubního kazu, paradentóze, zubního kamene, který i odstraňuje, aftům a oparům. Zubní prášek s nimbou bělí zuby.

Nimbový prášek (sušené nadrcené listy) se používá zejména na pleťové masky, které čistí pleť do hloubky, zabraňují tvorbě černých teček a absorbují přebytečný kožní maz. Působí také proti akné u dospívajících. Prášek je dále vhodný při ekzémech, lupence a neštovicích, kdy hojí bez jizev a zmírňuje svědění.

Maska z nimbového prášku způsobuje prokrvení pleti, což se projevuje pocitem tepla a mírným zčervenáním kůže. Není to ale na závadu, právě naopak. Zábal na vlasy pomáhá při problémech s lupy a mastícími se vlasy.


LÉČIVÉ ÚČINKY NIMBOVÉHO OLEJE:

Nimbový olej je určený výhradně pro vnější použití! Nikoliv jako potravina nebo lék k vnitřnímu užívání.

Získává se lisováním plodů nimby. Obsahuje zejména vitamín E, ale i minerály, bílkoviny a esenciální aminokyseliny.

Nimbový olej je možné použít jako náhradu repelentů - proti klíšťatům a komárům.

Nimbový olej a nimbové listy jsou v péči o pleť používány tisíce let. Zejména v Indii je tento olej vysoce ceněn v ajurvédské medicíně při odstraňování mnoha kožních problémů. Inhibuje růst virů, růst plísní, ničí růst bakterií, poskytuje úlevu od bolesti, snižuje některé příznaky zánětu, otoku nebo přecitlivělosti, ničí růst mikroorganismů.

Urychluje hojení ran. Může se použít i pro zvířata, je ale nutné zabránit jim v olízání oleje, který na ránu používáme!

Nimbový olej je výborný v péči o pleť, protože obsahuje hodně živin a antioxidantů. Obsahuje vitamín E, snadno se vstřebává do pokožky a nezanechává pleť mastnou. Pleť omlazuje a obnovuje její pružnost. Při pravidelném používání vyhlazuje vrásky a zabraňuje projevům stárnutí. Olej je možné používat také jako čistící nebo jako přísada do pleťové masky.

Pomáhá pokožce postižené akné, ekzémem či lupénkou, pomáhá suché pleti, při plísních nehtů, pásovém oparu a infekcích kůže.

Olej se používá také v péči o vlasy, které zkrášluje. Pomáhá při problémech s lupy a dokáže účinně bojovat proti vším.

Nimbový olej pomáhá ulevovat při bolestivých kloubech a svalech, pomáhá uvolňovat ztuhlé svaly, proto se používá jako přísada do masážních prostředků. Některé zdroje uvádějí, že přídavek nimbovho oleje v jiném nosném mediu pomáhá při artritidě a revmatismu. Dokáže velice ulevit nebo dokonce vyléčit opruzeniny dětí způsobené plenkami.

Řada lidí potvrdila příznivé účinky nimbového oleje při rakovině kůže. Při vaginálních problémech můžeme přidat 5 kapek do mycího přípravku.

Zahradníci využívají nimbový olej díky jeho pesticidním a protiplísňovým vlastnostem, a také jako přírodní hnojivo

UPOZORNĚNÍ:

! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.