Karob - svatojánský chléb

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) je rostlina z čeledi bobovité. Jeho plody se nazývají též svatojánský chléb nebo karob. Rohovník obecný je stálezelený, malý až středně velký strom, dorůstající výšky až 10 (výjimečně až 16) metrů. Koruna bývá hustá a polokulovitá, kmen tlustý,
s hrubou hnědou borkou.
(cit. Wikipedie)


Karob jako náhrada kakaa:

Kvality karobového prášku si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Karob se získává z lusků a obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou.

Karob obsahuje především hořčík, železo, nikl, fosfor, draslík, mangan, chrom, měď a vápník, vitamíny A, B a D, aminokyseliny alanin, prolin a valin a bohaté množství vlákninu.

Oproti kakau obsahuje mnohem méně tuků a více přírodních cukrů. U kakaa je to zhruba 23% tuků a 5% cukrů, karob však obsahuje 7% tuků a až 48% cukrů. Není tedy třeba jej při konzumaci doslazovat. Má velmi zajímavou, příjemnou karamelovou chuť bez hořké příchutě, kterou má kakao. Kalorická hodnota karobu je zhruba o třetinu menší než u kakaa.


Příznivé účinky pro naše zdraví:
Karob má navíc příznivý vliv na trávení a vylučování, snižuje hladinu cholesterolu, nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Mohou jej jíst nebo pít lidé alergičtí na čokoládu. Hlavním přínosem je ale bezesporu zdravější mlsání.


Jak lze karob konzumovat:
Karobem lze plnohodnotně nahradit kakao ve všech používaných variantách - jako nápoj rozpuštěný v mléce, na pečení a dokonce je k sehnání i karobová tabulková čokoláda.

UPOZORNĚNÍ:

! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.