Jojobový olej

Jojobový olej je známý především z reklam na vlasové šampony a jiné vlasové přípravky. Ve skutečnosti to však není olej, ale tekutý vosk. Získává se lisováním semen simondsie čínské neboli jojoby čínské. Je to stálezelený keř, který se pěstuje v Mexiku, Arizoně, Izraeli, Austrálii, Peru a Argentině.

Jojobový olej je čirý a bez vůně, výborně se vstřebává a téměř vůbec nežlukne. Dá se tedy využívat při konzervaci kosmetiky.


LÉČIVÉ A KOSMETICKÉ ÚČINKY:

Péče o pleť:
Jojobový olej podporuje hojení jizev a vyhlazuje pleť. Indiánské ženy používaly jojobu pro usnadnění porodu. Jojobový olej řadíme jej mezi nejkvalitnější a nejvšestrannější olej při péči o pokožku těla a vlasů. Obsahuje přirozený UV filtr 2 - 4, hodí se tedy skvěle pro péči o pleť po celý rok.

Díky svému složení, které je podobné kožnímu mazu se hodí pro ošetření všech typů pleti, včetně pleti trpící akné. Obsahuje velké množství vitamínu E, má protizánětlivé účinky a hodí se k ošetření akné. Napomáhá regeneraci pleti a boji s pigmentovými skvrnami.

Jojobový olej do hloubky hydratuje suchou pokožku celého těla i obličeje, nezanechává na pleti mastný film, je vhodný při ekzémech a pro citlivou pleť. Olej lze používat místo krému na vlhkou pleť na den i na noc.

Péče o vlasy:
Olej lze použít jako bezoplachový vlasový kondicionér, kdy do vlhkých vlasů vetřeme pár kapek pro jejich vyživení, hydrataci a uhlazení. Je výborný také jako maska, například spolu s bambuckým máslem, ricinovým a nimbovým olejem.

Jojobový olej lze také použít při masážích těla i pleti.


UPOZORNĚNÍ:

! Účinky zde uvedené není možné brát jako 100% funkční léčbu různých onemocnění a to ani v případě, že je v popisu toto onemocnění uvedeno! Není možné zanedbávat rady lékaře. Uvedené informace o účincích jsou čerpány ze starých herbářů, odborných publikací a v neposlední řadě se opírají o přímé zkušenosti uživatelů.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě akutních onemocnění, jako jsou například infekční onemocnění (bakteriálního nebo virového původu). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické nebo na tzv. doléčení.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě závažných chronických onemocnění, kdy by vysazení klasických léků vedlo ke zhoršení zdravotního stavu nebo ke smrti pacienta (například cukrovka, roztroušená skleróza a mnoho jiných). Mohou však pomoci při jejich prevenci, mohou se použít jako podpůrná léčba při léčbě klasické.

! Přírodní produkty všeobecně pojato neslouží k léčbě těžkých úrazů. Mohou se však používat jako podpůrná léčba k posílení těla, pro regeneraci a zhojení.