Černý bez

Podle německé pověsti je bez sídlem ochranného domácího ducha, paní Holle (Holda, Perinbaba), proto se často nacházel poblíž domů a v mnoha selských zahrádkách. Paní Holle ochraňovala životy lidí, zvířat i rostlin. Uměla léčit nemoci - stejně jako bez, který patří k nejznámějším léčivým rostlinám.

LÉČIVÉ ÚČINKY

Používané části:
květy - doba sběru květen až červen
plody - doba sběru srpen až září
kůra, kořeny

Účinné látky:
květy - silice
plody - droga obsahující glykosidy, hydroxykyseliny, vitamíny
kůra - saponin, enzym emulin

Římský spisovatel Plinius Starší (24-79 n.l.) popisuje používání plodů, listů a kořenů bezu černého jako močopudného prostředku.

Známý bylinkář Johann Künzle (1857-1945) opěvoval černý bez jako "nádherný Boží dar" s velkou léčivou a výživnou silou: "Kořeny dávají neocenitelný nápoj pro vodnatelné a obézní, kteří chtějí zhubnout. Čaj z lýka udělá důkladný pořádek ve špatných zažívacích šťávách. Z bezových listů připravíme nejjednodušší a nejlepší čaj čistící krev. Obklady z čerstvých rozmačkaných bezových listů léčí vředy na prstech. Bezový květ žene pot a je neocenitelný pro revmatiky a při chřipce a nachlazení..." (citováno podle Allgeiera, str. 75).

Bezové dřevo lze dávat žvýkat dobytku trpícímu nadýmáním. Čerstvé nebo sušené bezinky v malém množství (5-6 bobulek) vyhánějí vodu a jedy. Výrobky z bezinek posilují obranyschopnost organismu.

Čaj z bezového květu je výborný proti chřipce a nachlazení. Můžeme používat i bezové mléko - 2 šálky mléka se svaří se dvěma květenstvími bezu. Po dvou minutách se zcetí, osladí medem a ochutí vanilkou.

Čaj z bezového listí působí podle Allgeiera proti stresu a jako prostředek k regulaci hladiny cukru v krvi u diabetiků. Dvě lžičky rozkrájených bezových listů se uvaří ve čtvrt litru studené vody a hned scedí. Při stařecké cukrovce se má tento čaj pít po malých doušcích během celého dne.

Přilitý do koupele podporuje tento čaj prokrvení orgánů podbřišku. René Anton Strassmann připomíná, že se bezová šťáva doporučuje jako podpůrná terapie rakoviny. Modré barvivo ovlivňuje dýchání buněk.

Z bezu lze také připravit sladkou polévku - šťáva z bezinek se svaří a zahustí kukuřičným škrobem, osladí medem, javorovým sirupem nebo cukrem a servíruje s krupicovými noky nebo krupičnou kaší.

(Text převzat z knihy Léčivá síla stromů od Gisely Preuschoffové, nakladatelství Ivo Železný)